Skip to main content

PRZEPIS

Żyjemy w czasach, w których zewsząd słyszymy głosy o ekologicznym stylu życia, trendzie "zero waste" czyli redukcji odpadków czy oddawaniu potrzebującym nadmiaru jedzenia. To samo dotyczy pieczywa, którego nie wykorzystaliśmy. Niektóre wspólnoty mieszkaniowe wystawiają w obrębie swoich osiedli specjalne pojemniki na suche pieczywo. Trafia ono do schronisk dla zwierząt, jest przerabiane lub wykorzystane w inny sposób. Ty natomiast możesz z suchego pieczywa wyczarować prawdziwe smakołyki. Oto kilka pomysłów.

Bułka tarta. Suchy chleb lub bułki pokrój na drobne kawałki i zetrzyj na tarce lub w mikserze. Chleb w takiej formie z pewnością przyda się do Twoich kulinarnych poczynań – do ciast, pasztetów, potraw mięsnych czy innych pyszności.

Grzanki. Zupa czy krem z grzankami zawsze smakuje doskonale. Dlatego pokrój suchy chleb na drobne kawałki, dodaj oliwy z oliwek, bazylię, oregano, czy co tam lubisz i wrzuć na patelnię. Gdy grzanki pięknie się zarumienią, udekoruj nimi zupę.

Przekąski. Kanapki na ciepło i chrupiąco? Czemu nie. Wystarczy pokroić suchy chleb na kromki, skropić je oliwą z oliwek, dodać ulubione przyprawy i włożyć do piekarnika, aż się zarumienią. Teraz udekoruj je według uznania. Może to być awokado lub rybka, świeże lub blanszowane warzywa, a może zwyczajnie – pomidor i pysznie roztopiony ser żółty lub pleśniowy.

Chleb czosnkowy. Wiadomo, że czosnek jest bardzo aromatyczny, a chleb czosnkowy może być Twoim prawdziwym przysmakiem. Pokrój chleb na kromki. Masło wymieszaj ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodaj sól i przyprawy, a tak przygotowaną masą posmaruj kromki. Teraz przełóż do folii aluminiowej i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 6 minut. Czy już czujesz ten zapach?

Każdy nasz produkt to wyraz szacunku dla tradycji. Zapraszamy w podróż do świata wypieków.