Skip to main content

PRZEPIS

Zawsze można iść do piekarni, ale czy nie lepiej zachwycić domowników czy przyjaciół swoim własnym, pierwszym chlebem? Ale nie od razu chleb upieczono. Przygotowanie ciasta, a potem pieczenie wymaga czasu. Niemniej jednak warto poświęcić chwilę, aby zgłębić tajniki wyrobu tego naszego powszedniego.

Składniki na zaczyn: 60 g zakwasu żytniego, szklanka wody, 500 g mąki pszennej chlebowej

Wszystko razem wymieszaj. Powstanie gęsta masa, która włóż do miski i odstaw pod przykryciem na 12 godzin. Nie przykrywaj szczelnie, bo ciasto zwiększy swoją objętość.

Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej chlebowej, łyżka soli, zaczyn oraz dwie szklanki wody

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i wodę. Teraz pora, aby wyrobić ciasto. Możesz to robić ręcznie, mikserem lub przy użyciu robota kuchennego posiadającego funkcję wyrabiania ciasta. Po 10 minutach, gotowe ciasto powinno być sprężyste, ale lepkie.

Teraz trzeba pozwolić ciastu wyrosnąć.
Należy przełożyć je do naczynia wysmarowanego olejem, przykryć i odczekać 3 godziny. W tym czasie, co godzinę, ciasto dwukrotnie odpowietrzać – przełożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką, delikatnie rozciągnąć, boki przełożyć do środka i znów odłożyć do naczynia. Po takich zabiegach, ciasto powinno wyrosnąć i nabrać właściwej konsystencji. Już możemy je przełożyć do innego naczynia obsypanego mąką i poczekać kolejne 3 godziny, aż ciasto odpocznie. Potem piec w piekarniku w temperaturze 250 stopni, a po około półtorej godziny,

Twój pierwszy chleb jest już gotowy.

Każdy nasz produkt to wyraz szacunku dla tradycji. Zapraszamy w podróż do świata wypieków.

KUP SKŁADNIKI