Zacznijmy od chwili, w której wykiełkowało nasze pierwsze ziarno. A wszystko dzięki pracownikom Fabryki Chemicznej w Hajnówce.
1923 r. – rejestracja w Sądzie Okręgowym w Białymstoku inicjuje Spółdzielcze Stowarzyszenie Spożywców „Hajnówka”, które, jak głosi status, „kupuje hurtowo, przerabia i wytwarza artykuły spożywcze, przedmioty użytku domowego oraz gospodarczego i odsprzedaje ich detalicznie swoim członkom”.
1934 r. – Stowarzyszenie pod rządami Piotra Lewickiego, Henryka Wilkiewicza i Seweryna Nowaka rozszerza swoją działalność poza Hajnówkę i otwiera nowe sklepy w Narewce, Łosince i Masiewie. Liczy wówczas aż 500 członków.
1935 r. – Stowarzyszenie zmienia nazwę na Spółdzielnię Spożywców w Hajnówce i uruchamia piekarnię oraz masarnię. Działalność obu zakładów w latach 1939-1944 przerywają działania wojenne.